Menikmati hidangan nasi panas tidak lengkap tanpa
kehadiran ulam-ulaman yang tidak boleh di cicah sambal belacan, sambal
tempoyak, budu atau cencaluk. Ulam bukan sahaja enak tetapi terkandung khasiat
yang bermanfaat kepada tubuh manusia.
Gajus
Rasanya yang
masam menjadikan ulam ini sangat istimewa. Pucuk gajus dipercayai boleh
mengubati masalah cirit-birit, mual dan muntah. Daun tua yang dilumatkan boleh
dijadikan ubat untuk kulit melecur dan penyakit kulit yang lain.
Peria pantai
Mengandungi
saponin. Ia juga dikatakan dapat menstabilkan tekanan darah selain dari
membantu mengawal diabetis. Selain dari kegunaan perubatan ia juga digunakan
sebagai sabun kerana keupayaan daunnya menghasilkan buih jika diramas dalam
air.
Timun
Masyarakat
Cina memakan timun untuk menyingkirkan bahan toksin dari badan, selain membantu
mengatasi masalah sakit tekak, gatal kerongkong, batuk, merendahkan tekanan
darah, menambah selera makan serta kecantikan kulit wajah.
Lemuni
Akarnya boleh
direbus dan diminum bagi perempuan lepas bersalin. Ia juga boleh digunakan
untuk merawat luka terbakar dengan cara memanaskan daunnya di dalam periuk yang
panas tanpa dicampurkan air. Daun yang panas ini kemudiannya dilekap pada luka
tadi. Daunnya juga boleh digunakan untuk merawat penyakit beri-beri, rheumatic dan
cirit-birit dan juga boleh digunakan sebagai antiseptic. Di Malaysia daunnya
yang telah ditumbuk bersama bawang putih, lada hitam, kunyit, dan nasi,
kemudian di gentel kecik digunakan selalunya untuk merawat sakit kepala, mata
berair dan juga untuk menggelakkan pertumbuhan janggut. Ia juga digunakan untuk
merawat kanser payudara. Selain itu, daunnya boleh boleh dijadikan bantal untuk
mengubat sakit kepala selain daunnya juga dijadikan ulam dan bahan campuran ketika
memasak nasi. Daunnya juga dapat membunuh jentik-jentik dan boleh digunakan
sebagai ubat nyamuk ( Aedes).
Jering
Walaupun
berbau kuat, jering mempunyai khasiat perubatan yang tinggi. Ia kaya dengan
protein, karbohidrat dan serat yang dipercayai membantu mengubati penyakit
kencing manis.
Ulam raja
Mengandungi
protein, lemak, karbohidrat, kaya dengan laksium dan vitamin A. Khasiatnya
dikatakan dapat mencuci darah daripada toksik dan menguatkan tulang. Kloroform
yang diekstrak daripada daun ulam raja mengandungi bahan dapat merencatkan
aktiviti sesetengah bakteria dan fungus.
Petai
Mempunyai bau
yang kuat dan boleh dimakan mentah atau dimasak bersama sambal tumis.
Sebenarnya pucuk petai juga boleh dikatakan baik untuk membantu mengawal
penyakit kencing manis dan tekanan darah
tinggi.
Pudina
Di barat, ia
digunakan sebagai penawar batuk dan teh untuk kegunaan harian. Boleh mengubat
penyakit berkaitan paru-paru seperti selesema, membuang angin, ruam kulit
selain digunakan untuk mengurangkan tekanan.
Daun selom
Boleh sebagai
ulam kerana baunya yang wangi dan kerangupannya. Ia biasa dijumpai tumbuh liar
di kawasan yang agak berair terutamanya di kawasa lereng bukit yang berpaya.
Berfungsi untuk membersihkan darah dengan mencuci toksik di dalam badan.
Pucuk kaduk
Biasanya
lebih kerap dijadikan bahan perasa masakan tetapi ramai yang tidak mengetahui
ia juga boleh dimakan mentah. Ulam ini mempunyai khasiat untuk membantu
menguatkan tulang, melegakan batuk, selesema dan sengal sendi.
Terung asam
Biasa
digunakan sebagai perencah masakan, sama ada dicampurkan dalam masakan kari,
sayur atau dicampurkan ke dalam air asam untuk ikan bakar. Dalam perubatan
tradisional Melayu buah terung asam dikatakan dapat mengubat cacing kerawit.
Temu lawak
Dalam
perubatan herba temu lawak bantak digunakan untuk mengubat penyakit-penyakit
seperti reumatik, kesakitan pada otot demam (anti-pyretic), masalah hati, demam
kuning, penyakit batu karang, penyakit kulit, menghilangkan kekejangan, buasir,
masalah kerengsaan pada rectum, najis berdarah, masalah sembelit, batuk dan
demam pada kanak-kanak, gastric ,kencing manis, masalah keputihan dan jangkitan
kulat seperti candida albican pada vagina. Selain itu ia juga dikatakan dapat
menjadi ubat pada kanser pangkal rahim dan mengembalikan kecergasan tubuh
badan. Jangan sesekali menggunakan tumbuhan ini ketika hamil kerana ia boleh
menyebabkan kontraksi rahim dan boleh membawa kepada keguguran janin di
peringkat awal kehamilan.