Thursday, May 24, 2012

Menu Sihat Dengan Tembikai
Tembikai, pembekal ANTIOKSIDAN berkuasa.


Menjelang hari-hari terik yang mengigit kulit, sepotong tenmbikai dingin rona merah menyala pastinya satu dugaan yang paling sukar ditolak. Rasanya yang manis, rangup dan berjus bagaikan pencuci mulut enak penghilang dahaga, hinggakan ia digilai peminat tua dan muda. Bersama khasiat “LYCOPENE” yang memberi cahaya merah pada tembikai, ia muncul sebagai buah tempatan paling kaya antioksidan dan dipercayai membantu memulih asma, arteriosklerosis, diabetis, kanser prostat dan arthritis.


Antioksidan bukan sekadar nama besar da;a, syurga kecantikan, ia turut menyimpan manfaat penting kepada kesihatan. Menerusi isi tembikai yang manis, tahukah anda bahawa tubuh dapat menyerap antioksidan penting bagi meneutralkan radikal bebas? Khasiat vitamin A,C dan beta karotena mampu “ menyerang” radikal berbahaya ini, lantas menghalangnya dari meresap ke tubuh, dan mengoksida kolesterol dari melekat di pembuluh darah, sekaligus mencetus serangan jantung atau strok.

Pernahkah anda tahu bahawa rasa tembikai akan bertambah semakin rasa manis pada waktu petang? Pada ketika ini, lazimnya ia bertindak sangat resonan dengan warna merah di pelusuk alam. Kadar karotenoid ‘ lycopene’ yang amat tinggi berbanding sayuran dan tomato juga membuatkan tembikai begitu baik untuk mengurangkan risiko kanser, khasnya kanser prostat, paru-paru, perut, pancreas, esofagus, payudara dan serviks. Pigmen merah dalam ‘lycopene’ tidak wujud dalam buah-buahan lain, kecuali tomato, dan tidak boleh dihasilkan dalam apa jua kaedah saintifik.


Buah tembikai atau nama saintifiknya Citrullus Lanatus, ianya berasal dari keluarga Curcurbitaceae. Ia juga bersaudara dengan timun, labu, dan labu siam. Penemuan tembikai yang pertama dipercayai berasal dari gurun Kalahari di Afika. Sejarah turut merakamkan bahawa penuaian tembikai telah berlaku sejak 5,000 tahun yang lampau di EGYPT menerusi lukisan hieroglyphics di atas dinging bangunan.

Sebiji tembikai yang masak ranum biasanya akan disaji di atas makam pengebumian Raja Mesir sebagai tanda hormat agar mereka berbahagia selepas mangkat. Sehingga kini, tembikai telah berkembang subur di ladang-ladang pertanian di 96 buah Negara, termasuklah Malaysia. Ia dipercayai tersebar menerusi pedagang-pedagang yang berniaga di sekitar laut Mediterranean.

Sungguhpun terdapat beribu-ribu jenis tembikai di seluruh dunia, hanya lima yang terkenal di pasaran iaitu ‘picnic’ (Jubilee, Crimson Sweet dan Allsweet), ‘Seedlees’ (Triploid Hybrid), ‘Ice Box’ , ‘Yellow Flesh’, dan Mini Watermelon’ ( Merah dan Kuning).

Menjelang hari yang redup dan malam yang sejuk, tanaman tembikai akan menghasilkan lebih banyak lycopene. Semakin merah dan masak isinya, semakin tinggilah kandungan lycopene. Di samping itu, tembikai turut membekalkan citrulline, sejenis kompaun asid amino untuk mencuci buah pinggang secara semula jadi. Tembikai merupakan pembekal vitamin C yang baik untuk memelihara tisu-tisu kulit  dan mempercepatkan pemulihan luka. Malah ia sesuai dijamah oleh ibu hamil kerana kandungan zat besinya mampu membantu pengaliran darah untuk bekalan nutrisi kepada bayi.KHASIAT SEMULA JADI

Selain dijamah mentah atau dicampur dalam garden fruit salad yang lazat, tembikai juga enak dikisar halus untuk dijadikan ‘smoothies’ dan jus menyelerakan. Segelas jus tembikai mampu membekalkan 48 kalori, member tenaga kepada warga emas serta memulihkan sistem tubuh yang lemah selepas pembedahan. Sambil menyinkirkan lebihan toksik dalam tubuh, jus tembikai turut menyembuhkan penyakit arthritis, gout serta keracunan uremic akibat kehadiran asid uric berlebihan.

 Biji tembikai yang kaya kandungan protein dan lemak juga sering dijadikan snek ringan, samada dipanggang atau disalut garam. Buah tempatan yang mengandungi 92% air dan 8% gula ini bebas dari lemak kolesterol, mempunyai mineral penting bagi merawat masalah gingal serta melawaskan buang air kecil. Ia juga membekal vitamin B1, B6, potassium dan magnesium untuk keperluan kesihatan yang menyeluruh.
FAKTA GLOBAL

v  Penduduk China yang juga peladang tembikai paling besar di dunia turut memasak tembikai seperti sayuran. Pelbagaii gaya masakan seperti direbus, digoreng dan stew menjadi menu pembuka selera yang popular.
v  Di Amerika Selatan, Rusia, Ukraine dan Romania, jeruk tembikai sering dijadikan snek kudapan yang digemari.
v  Terdapat lebih dari 1,000 jenis tembikai yang berbeza saiz, rupa dan warna di seluruh dunia. Selain bulat dan besar seperti gergasi, ada juga yang ditemui lonjong, bersegi dan tidak berbiji. Kemungkinan besar, anda pasti pernah terserempak tembikai kuning, jingga, merah jambu atau putih.
v  Di jepun, petani ‘MEMBESARKAN’ kiub agar ia masak mengikut bentuk tumbesarannya. Justeru, tembikai yang terhasil berbentuk empat segi atau pyramid, bagi memudahkan ia disimpan.
v  Turut dikenali sebagai Timun Cina di Pantai Timur, tembikai dari sepsis tumbuhan menjalar (memanjat dan melata) di kawasan lembap ini dikatakan berasal dari  Afrika Selatan.
v  Pada dinasti ke-12, penemuan beribu-ribu biji tembikai di samping makam Firaun Turankhamun cukup menghairankan kerana tiada seorang pun di Tanah Mesir pernah merekodkan kewujudan tembikai pada ketika itu.TIP MEMILIH TEMBIKAI SEGAR

  •  Pilih tembikai berdasarkan berat, bukan saiznya. Ini kerana buah tembikai yang baik mempunyai kadar 92% air di dalamnya.
  • Pilih kulit yang licin tanpa rekahan, lebam atau kesan lembut, manakala bahagian bawah pangkalnnya sedikit besar berwarna kekuningan.
  • Pastikan baunya ranum.
  • Tepuk-tepuk buah tembikai yang ingin dibeli. Jika bunyi seakan - akan kosong, mungkin ia sudah masak dan elok isinya.
  • Pastikan anda sentiasa membasuh kulit tembikai sebelum menyimpannya. Tembikai yang belum dipotong mampu bertahan dalam suhu bilik selama 2 hingga 3 minggu.
  • Jika anda ingin menyimpan bakinya selepas dipotong, Pastikan ia dibalut dengan plastik kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk bagi mengekalkan kesegarannya.