Tuesday, May 29, 2012

6 Jenis Pemakanan!!!



Awasi Kuantiti Vitamin B12


Bagi anda yang ‘vegetarian’ tahukah anda bahawa kekurangan vitamin B12 dalam darah mampu menyebabkan anak yang bakal anda lahirkan akan mengalami gejala spina bifida (kerosakan gen). Fakta ini telah dibuktikan menerusi kajian yang dilaporkan didalam American Journal of Obstetrics and Gynecology. Vitamin B12 terkandung di dalam daging, telur dan produk tenusu.




Kurangkan Pengambilan Daging Merah


Daging merah memang tinggi protein tetapi ada alasan yang lebih baik untuk mengurangkan kuantiti pengambilannya khususnya untuk wanita. Ini kerana jika anda mengambil lebih daripada tujuh hidangan daging merah dalam seminggu, risiko mendapat penyakit endometriosis dua kali ganda dari biasa. Laporan yang diterbitkan di dalam Jurnal Human Reproduction ini juga menyarankan agar golongan wanita mengambil lebih banyak buahan segar iaitu sekitar 7 hingga 13 hidangan sehari. Ia akan membantu anda mengurangkan separuh risiko menghidapi endometriosis.


Pelbagai Manfaat Serai

Pokok ini lazimnya ditanam untuk kegunaan masakan. Selain penambah perisa, ia mampu menaikkan aroma masakan. Dipercayai daunnya yang ditumbuk lumat apabila dipupuk pada dahi  mampu meredakan sakit dan ketegangan kepala. Malah bias-bisa badan atau sengal sendi- sendi mampu diubati melalui cara itu. Air perahan serai berkesan mengelak gigitan nyamuk apabila disapu pada kulit. Mereka yang tidak lawas membuang air kecil boleh minum air rebusan daun dan akar serai. Malah ia mencegah perut daripada kembung.


Beri Otak Anda Makanan

Otak juga perlukan khasiat makanan sama seperti tubuh. Menurut kajian yang dilakukan di Hospital Brigham & Wanita, Boston, amalan makan sayur-sayuran bukan sahaja baik untuk mencegah penyakit malahan turut membantu meningkatkan kecerdasan dan keupayaan otak. Golongan wanita yang mengambil sekurang-kurangnya lapan sajian sayuran berdaun hijau dan lima jenis sayuran lain seperti brokoli dan kubis setiap minggu akan mempunyai daya memori dan keupayaan berfikir jauh lebih baik dari mereka yang tidak makan sayur-sayuran.


Pasta Tanpa Kolesterol

Pasta mampu menjadi sajian sihat ketika berdiet jika anda hidangkan dengan sos tomato sahaja. Ini kerana tomato tidak mengandungi sebarang kandungan kolesterol begitu juga pasta. Bagaimanapun jika sos pasta anda ditambah dengan sedikit daging cincang, ia mungkin menambahkan kolesterol dalam masakan pasta anda. Namun, jangan bimbang kerana jika anda menambah hanya satu cawan daging cincang ke dalam kuah pasta anda, ia hanya menambah 2 miligram kolesterol bagi setiap hidangan. Pertubuhan kesihatan Jantung Amerika mencadangkan pengambilan kolesterol tidak mencadangkan pengambilan kolesterol tidak boleh melebihi 300 miligram sehari.


Khasiat Lada Benggala

Warnanya ceria lagi menyemarakan rasa, begitu juga dengan khasiatnya. Lada benggala kaya dengan kandungan vitamin C. Ia membantu mempertingkatkan keupayaan imunisasi tubuh di samping mempertingkatkan kadar metabolisme. Biasanya lada benggala digunakan sebagai bahan sampingan di dalam sayur campur, sup, sos pasta dan sos salsa.