Khasiat buah mangga
Buah mangga ini amat terkenal, dan
pasti setiap orang mengenalinya. Ianya mempunyai pelbagai bentuk, warna isinya
kuning, warna kulitnya umumnya hijau, isinya juga ada yang bersemburat merah
dan rasanya sangat manis. Buah ini tidak
hanya disukai orang dewasa, tapi juga anak-anak. Mangga (Mangifera indica)
adalah buah tropika. Ketika masih mentah (muda), buah ini pun banyak dicari
untuk dijadikan rojak dan ianya juga amat digemari oleh wanita yang hamil.
Mangga adalah tumbuhan yang asli dari
India. Malah ianya kini sudah berada di seluruh Negara termasuk Indonesia.
Tanaman Mangga mampu tumbuh dengan baik
di kawasan tanah rendah dan juga bersuhu tinggi. Tapi, ada juga juga yang boleh
tumbuh di kawasan yang memiliki ketinggian hingga 600 meter di atas permukaan
laut.
Mangga memiliki banyak varietas. Ada
yang menyebutkan, setidaknnya terdapat 2.000 jenis mangga di dunia. Selain
rasanya yang sangat manis dan menyegarkan, buah mangga ternyata juga memiliki
khasiat yang baik untuk kesihatan. Kerana buah mangga ini mengandungi zat-zat
yang sangat diperlukan oleh tubuh kita. Mangga kaya dengan pelbagai zat besi,
kalsium, fosforus, sodium, potasium, magnesium, vitamin A, dan juga vitamin C.Ianya juga boleh
dijadikan sebagai jus mangga. Amalan memakan atau minum jus mangga yang
dihasilkan daripada buah mangga adalah sangat bagus.
Dengan mengamalkan pengambilan buah mangga ini, kita mampu mengurangkan
penyakit hernia. Hernia menyebabkan isi perut turun ke bawah dan kantung
kemaluan menjadi bengkak. Sekiranya kita minum jus mangga secara konsisten,
ianya amat berkesan untuk meredakan dan
menyembuhkan penyakit hernia. Kerana kandungan karbohidrat dan enzim yang
tinggi dalam buah mangga akan mempercepatkan proses pemyembuhan di dalam dan
juga di luar badan.
Satu kajian telah dijalan, dan
terbukti buah mangga ini adalah sumber karotenoid yang dipanggil beta
crytoxanthin, iaitu bahan pembunuh kanser yang baik. Mangga juga kaya dengan
antioksidan seperit vitamin C dan vitamin E. Dengan satu biji buah mangga
mengandungi tujuh gram serat yang dapat membantu sistem pencernaan. Sebahagian
besar serat larut dalam air dan ianya dapat memelihara kolesterol agar normal.
Isi buah mangga yang masak
mengandungi lebih kurang 15% gula, sehingga 1% protein, dan agak banyak
vitamin A,B dan c. Rasa buah ini amat
manis, dengan sesetengah kultivar mempunyai rasa yang sedikit masam. Tekstur
isi buah mangga amat berbeza-beza antara kultivar-kultivar yang berlainan,
sesetengah buah mempunyai tekstur yang lembut dan benyek seolah-olah buah plum
yang terlalu masak, sedangkan yang lain mempunyai isi yang lebih pejal serupa
dengan tembikai wangi atau buah avocado. Isi buah mangga ada di antaranya
kultivar juga boleh mengandungi serabut. Buah mangga mengandungi banyak jus,
dan rasa manis serta kandungan air yang tinggi menyebabkan buah ini amat
menyegarkan ketika dimakan, walaupun ianya kelihatan leceh dan agak kotor.
Buah mangga tergolong dalam family yang
sama dengan pokok ivy beracun dan mengandungi urusviol, walaupun tidak mempunyai
serupa yang banyak dengan ivy beracun. Sesetengah orang yang menghidap penyakit
dermatitis ketika menyentuh sap atau kulit buah yang dikupas. Orang-orang yang
mengalami tindak balas alergi selepas menyentuh buah mangga biasanya dapat
menikmati buah ini jika orang lain mengupas kulit buah ini lebih
dahulu.Daun-duan buah mangga adalah toksik terhadap lembu.
Buah mangga telah dikatakan melegakan
usus-usus dan oleh itu, menyebabkan buah ini mudah dicernakan. Buah ini
merupakan buah kebangsaan India dan Pakistan, dan dipercayai dapat membantu
menghentikan perdarahan, mengukuhkan jantung, dan memanfaatkan otak. Buah
mangga juga merupakan motif yang biasa dalam tekstil-tekstil India, dan
dikenali sebadai corak Paisley.