Khasiat Dan Manfaat Buah Manggis
Buah manggis
atau nama saintifiknya Garcinia Mangostana. Tumbuhan ini merupakan sejenis
buah-buahan tropika yang dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok buah
manggis ini merupakan tumbuhan saka yang mempunyai ketinggian daripada 7 hingga
25 meter. Pokok buah manggis ini juga menghasilkan buah yang berwarna ungu
pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai “ Queen of Fruit” atau
“ Ratu segala Buah” dalam bahasa melayunya.
Buah manggis
adalah antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan ianya tergolong dalam tumbuhan
tropika. Buah manggis juga dikatakan sejenis tumbuhan yang sensitive dan tidak
mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari 100F, manakala biji benihnya
pula akan mati juka berada pada suhu 45F.
Biji benih
manggis dipercayai mempunyai jangka hayat yang sangat pendek, dan ia perlu
ditanam dengan segera kerana ia hanya mampu bertahan antara 1 hingga 5 hari,
selepas ianya dikeluarkan daripada buahnya. Manakala percambahan pula memakan
masa antara 2-3 minggu. Anak pokok akan menghasilkan akar tunjang yang panjang,
dan ianya penting bagu daya hidup pokok, oleh itu permindahan anak pokok perlu
diilakukan dengan berhati-hati agar tidak akan merosakkan akar tunjang muda
tersebut. Selepas ditanam, pokok manggis tersebut akan berbuah dalam jangka
masa 6 hingga 12 tahun. Buah manggis biasanya dimakan segar kerana ianya
mempunyai rasa yang sangat lazat.
Buah manggis
mempunyai kulit yang tebal dan ianya tidak boleh dimakan. Manakala isinya pula
berwarna putih dan mempunyai rasa yang sangat manis. Kulit manggis mempunyai
pewarna/getah yang sukar dihilangkan apabila terkena pada pakaian.
Kandungan kulit manggis
Kulit manggis
mempunyai Tanim, Resin, dan juga Crystallizable Mangostine ( C20H22O5, ia
membentuk sisik kuning keemasan, tanpa rasa, cair pada 190° C ( 374° F), ia juga mudah larut dalam alcohol
atau ether, ia tidak larut dalam air. Sulingan asal lead acetate boleh
dihasilkan dari larutan alkoholnya. Pelarutan dalam alkali mengurangkan larutan
emas dan perak. Buah manggis juga dikatakan mengandungi asid malic yang
menjadikan isi buah manggis berasid. Kandungan getah yang terhasil dari
pokoknya telah disiasat pada 1858, oleh N.Reitler di makmal wittstein (
vierteljahresschr.f.prakt. Pharm. Vol.Vll.p 170), dan ini juga didapati
memgandungi 88 peratus resin, ia larut dalam alcohol atau ether. Penggunaan
ammonia memisahkannya kepada bahagian resin larut dan tidak larut. Bagi spesies
Garcinia Purpurea, terdapat kokum butter dalam biji benihnya sehingga 30
peratus, dan kebanyakannya terdiri dari Tristearin dan Oleic Glycerides dan
juga Asid Myristic ( Jahresb.der Pharm. 1896. P.71).
Khasiat Kulit Manggis
1. Memberi tenaga.
2. Prevents inflammation (anti radang).
3. Mencegah sakit urat saraf.
4. Mencegah kemurungan.
5. Mencegah ulcer ( perut, mulut, dan usus).
6. Mencegah Kegelisahan, panik, cemas ( anti-anxiety
effect).
7. Mencegah kanser.
8. Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan.
9. Anti penuaan (awet muda).
10. Membantu buang toksid dalam badan.
11. Membantu bunuh kuman.
12. Mencegah kulat.
13. Membantu mencantikan kulit.
14. Mengurangkan kadar kolesterol dalam badan.
15. Membantu masalah jantung.
16. Memgurangkan tekanan darah tinggi.
17. Mengurangkan paras gula dalam darah.
18. Membantu menurunkan berat badan.
19. Mencegah batu karang.
20. Membantu mengimbangi Seluruh badan.