Sering kali
kita mendengar atau melihat label perkataan antioksidan. Adakah anda semua tahu
apa itu antioksidan? Apa fungsinya dan sejauh mana ia member kesan kepada tubuh
badan kita??
Merujuk
kepada sumber, antioksidan merupakan sekumpulan bahan yang dihasilkan oleh
badan dan juga terdapat pada kebanyakan makanan terutama buah-buahan dan
sayur-sayuran seperti lobak, tomato, brokoli, kentang, dan sayur-sayuran hijau
adalah antara sumber yang kaya dengan antioksidan sama pentingnya dengan
vitamin dan mineral. Beta karotin, vitamin A, C, E, koenzim Q10 ,asid lipoik,
dan selenium adalah merupakan antara contoh antioksidan.
Penghadang radikal bebas
Bahan
pencemaran seperti asap kenderaan dan rokok, pendedahan kepada radiasi cahaya
matahari, tekanan hidup dan diet yang tinggi boleh meningkatkan radikal bebas
dalam tubuh kita. Walaupun radikal bebas mempunyai jangka hayat yang pendek
iaitu kurang daripada sesaat, tetapi ia boleh menyebabkan kerosakan yang tidak
dapat diperbaiki.
Tahukah anda
semua bahawa tubuh anda diserangi oleh hamper sepuluh juta radikal bebas setiap
hari? Jadi, anda kena menyingkirkannya. Mujurlah kita mempunyai sistem
pertahanan untuk menangani masalah yang diakibatkan oleh radikal bebas. Secara
semula jadi, tubuh kita menghasilkan antioksidan dalam bentuk enzim yang
meneutralkan radikal bebas. Pun begitu kebolehan tubuh untuk membentuk
antioksidan akan berkurangan apabila usia semakin lanjut.
Kuasa tumbuhan
Antioksidan
terdapat secara semulajadi dalam buah-buahan, sayur-sayuran, bijiran penuh,
herba, kekacang, biji-bijian, bunga, kulit kayu, dan juga akar. Kita sudah
biasa dengan vitamin dan mineral. Tumbuhan sememangnya mengandungi banyak
vitamin berfungsi sebagai antioksidan misalnya vitamin C, beta karotena dan
vitamin E. Mineral yang bertindak sebagai antioksidan merangkumi selenium,
zink, dan kromium. Tetapi, ramai di antara kita tidak sedar bahawa tumbuhan
mengandungi banyak nutrient lain yang dikenali sebagai fitonutrien yang
sebahagian besarnya bertindak sebagai
antioksidan.
Kepentingan antioksidan
Beta karotin
merupakan molekul yang berubah menjadi vitamin A apabila diproses dalam badan
dan ia juga adalah antioksidan yang bermanfaat untuk pengelihatan dan menangani
kanser pada sel. Vitamin A dan E, adalah larut lemak dan penting untuk mata dan
kulit sihat. Tanda- tanda seperti rabun malam, kulit kering, dan mudah terkena
jangkitan, menunjukkan kekurangan vitamin A dalam badan. Vitamin E penting
dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan vitamin E akan mengakibatkan
anemia, iaitu penyakit pemusnahan sel darah merah yang banyak. Vitamin C,
vitamin larut air yang berupaya meningkatkan sistem pertahanan badan. Vitamin C
adalah antara vitamin yang diperlukan untuk perkembangan sel badan dan membantu
penyerapan zat besi dalam badan. Kulit yang mudah lebam, gusi yang sering
berdarah, luka yang lambat sembuh, dan mudah terkena jangkitan adalah antara tanda
kekurangan vitamin C dalam badan.
Vitamin A dan E adalah lemak dan penting untuk kulit dan mata
yang sihat. Tanda- tanda seperti rabun malam, kulit kering, dan mudah terkena
jangkitan, menunjukkan kekurangan vitamin A dalam badan. Vitamin E penting
dalam pembentukan sel darah merah.
Lambatkan proses penuaan
Oleh kerana
tubuh kita sering melakukan proses metabolisme, maka timbul radikal bebas dalam
tubuh dan akhirnya merosakkan sel-sel yang ada. Contohnya kesan radikal bebas
akan merosakkan lemak pada membrane sel. Akibatnya, kulit akan kehilangan elastik
dan berkedut. Di sinilah fungsinya antioksidan yang mana ia mampu mencegah
penuaan ini.
Fungsi + sumber
Jangan salah
sangka, antioksidan bukan zat tunggal, ia perlu bekerjasama dengan vitamin
seperti karotinoid (sumber vitamin A), E, C dan mineral seperti magnesium dan
selenium. Nutrisi ini penting untuk membantu memperbaiki sel-sel tubuh. Zat
antioksidan ini boleh kita peroleh daripada makanan sehari-hari. Vitamin A
banyak terdapat dalam sayuran berwarna terang seperti tomato, ubi keledek, cili
merah. Selain itu, hati ayam atau kambing mengandungi vitamin A yang cukup
tinggi. Semestinya kalau vitamin C banyak terdapat dalam buah-buahan. Buah yang
paling tinggi sumber vitamin C ialah jambu. Selain itu, vitamin C juga terdapat
pada sayur-sayuran dan buah berwarna kuning atau hijau seperti lada benggala
hijau, kiwi, pisang, sawi, betik dan sebagainya. Kekacang almond, kacang tanah,
biji bunga matahari banyak mengandungi vitamin E. Begitu juga dengan minyak
jagung dan ubi. Manakala selenium banyak terdapat dalam beras merah, ikan tuna,
salmon dan daging ayam tanpa kulit.