Khasiat dan kelebihan buah anggur
Khasiat
buah-buahan mengandungi serat, air dan juga nutrisi yang tinggi sehinggakan
mampu membuatkan perut kita menjadi kenyang. Tidak hairanlah mengapa pakar
permakanan menyarankan kita semua mengamalkan makan buah sebagai pelengkap
hidangan dalam diet harian kita.
Antara buah
yang mengandungi kadar antioksida yang tinggi ialah buah anggur. Menurut kajian
setiap makanan yang kita ambil perlu seiring dengan buah yang mempunyai agen
antioksida untuk mengelakkan makanan tidak hadam. Ia juga dapat meneutralkan
radikal bebas yang dirangsang terhadap tubuh manusia seperti merokok atau
pencemaran udara.
Selain
itu,khasiat buah anggur juga dapat mencegah kerosakan mata. Buah anggur ini
juga mengandungi lutein dan zeaxanthine. Kandungan zat ini dapat dipercayai
dapat mengurangkan risiko kerosakan pengelihatan.Lutein merupakan salah satu
jenis karotenoid.
Hasil
daripada pakar penyelidikan juga telah mengesahkan bahawa lensa mata manusia
mengandungi sedikit lutein dan zeaxanthine.
Oleh sebab inilah kita disarankan
untuk makan buah-buahan yang dipercayai mengandungi lutien yang terutamanya
buah anggur. Tujuannya adalh untuk menjaga metabolis dalam lensa mata agar
ianya tetap terang dan jernih.
Buah anggur
ini juga bukan sahaja dari vitamin A, C, B6 dan juga folate yang baik. Tetapi
ia juga mempunyai sumber mineral yang penting seperti potassium, calcium, iron,
phosphorus, magnesium dan selenium. Semua vitamin tersebut sangat berguna untuk
menjaga kesihatan tubuh kita.
Biji anggur juga sebenarnya
mempunyai khasiat yang sangat baik. Kalau kita makan anggur jangan sekali2 di
buang bijinya. Kunyah hancur dan telan. Kulit akan lebih cantik kerana ianya
mengandungi vitamin E
KHASIAT MEMAKAN BUAH ANGGUR SEGAR
- Mempunyai
vitamin A,B,C,E dan K
- Dapat
menghilangkan bau mulut yang berbau
- Mencairkan
lendir dan kahak
- Menghilangkan
rasa lenguh dan letih
- Menghilangkan
perasaan marah/moody
- Boleh
menguningkan warna kulit
- Menguatkan
emosi (perasaan)
- Mengubati
penyakit batuk2
- Menghilangkan
rasa pedih atau sakit pada buah pinggang dan pundi kencing
- Menguatkan
usus dan melembutkan makanan supaya mudah hadam
- Menguatkan
hati dan jantung (memang terbukti)
- Kurangkan risiko serangan jantung. – Untuk pengetahuan anda, anggur mengandungi nitric oxide yang tinggi di mana ianya
mengurangkan pembentukan gumpalan di dalam darah. Justeru ia akan
mengurangkan berlakunya serangan jantung.
- Mengurangkan kolesterol tubuh – Anggur mengandungi bahan pterostilbene yang mempunyai kapasiti untuk
mengurangkan kolesterol di dalam tubuh.
- Mengatasi masalah sembelit – Anggur juga mengandungi bahan organik asid, gula dan cellulose. Bahan-bahan ini akan membantu
masalah penghadaman dan sembelit yang berlaku kepada pesakit.
- Buah pinggang yang sihat – Selain itu, anggur juga mengurangkan nilai keasidan
pada uric acid di dalam tubuh. Ia juga membantu
menyingkirkan asid-asid daripada sistem tubuh. Dan ini akan mengurangkan
tekanan kerja kepada ginjal (buah pinggang).
- Kanser payu dara – Melalui kajian yang dijalankan ke atas tikus setelah
mereka diberi makanan anggur, didapati anggur juga mengurangkan risiko
penyakit kanser payu dara.
- Alzheimer – Resveratrol, sejenis polyphenol, didapati menurunkan beta amyloid di dalam pesakit alzheimer.
Anggur juga pada hakikatnya membantu kesihatan otak manusi.
- Mencegah jangkitan – Anggur mengandungi bahan antibakteria dan antivirus
yang mampu mencegah jangkitan pelbagai jenis penyakit.
- Risiko kanser – Flavonoids yang terkandung di dalam anggur
bertindak sebagai antioksidan yang melawan kanser. Anthocyanins and proanthocyanidins yang ada di dalam anggur
juga bertindak mengurangkan risiko pertumbuhan kanser.