Kopi mampu memberi kesan baik kepada yang meminumnya jika
ia diambil dengan kadar dan cara yang betul.
AROMA YANG
KUAT dan juga rasanya yang sedap menjadikan kopi kegemaran ramai. Enak diminum
ketika panas, kopi disediakan dari biji benih yang digoreng dari pokok kopi.
Namun kopi adalah satu daripada sumber utaman perangsang kafein dan kebaikan
zat kopi juga sering dipertikaikan sama ada untuk menyembuhkan penyakit atau
menjadi ancaman kepada kesihatan.
Kopi berasal
dari benua Afika dan di tuai secara meluas di Negara tropika dalam lading untuk
kegunaan dalaman dan di eksport ke Negara beriklim sederhana malah satu
daripada tanaman utaman dunia dan bahan eksport utama bagi sesetengah Negara.
Buah kopi berbentuk
bulat atau bujur. Antara jenis-jenis kopi tersebut ialah kopi Leberica paling
besar dan tidak mudah gugur, jenis Arabica pula bersaiz sederhana tetapi mmudah
gugur jika lewat dipetik manakala buah kopi Robusta pula bersaiz kecil dan
mudah gugur. Kopi mengandungi kafein iaitu satu daripada 600 sebatian kimia
yang terdapat dalam biji kopi.
Apa itu kafein
Kafein ialah
sebatian kimia yang dijumpai secara semulajadi di dalam makanan seperti biji
kopi, teh,biji koko,buah kola (Colanitida) dan guarana. Kafien terkenal dengan
rasanya yang pahit dan bertindak sebagai perangsang kepada sistem saraf pusat,
jantung dan pernafasan. Malah kafein juga bersifat diuretic iaitu boleh di
kumuhkan melalui pembuangan air kencing.
Kandungan kafein dalam minuman :
- Secawan kopi mengandungi 100 hingga 150 miligram kafein.
- Secawan espresso mengandugi 80 hingga 120 miligram kafein.
- Secawan teh mengandungi 40 miligram kafein.
- Satu bar coklat mengandungi 20 hingga 60 miligram kafein.
- Satu botol minuman bergas mengandungi 40 hingga 60 miligram kafein atau separuh jumlah kafein dalam secawan kopi.
Kesan sampingan kafein
Jangka pendek
Menurut Dr.
J.Mursoch Ritchie dalam ‘The Pharmacological Basis of Therapeutics’ kafein
mampu menambah keupayaan berfikir, mengatasi rasa mengantuk dan penat tambah
Dr. Ritchie, kandungan kafein dalam secawan kopi mampu meningkatkan degupan
jantung, melebarkan pembuluh darah untuk membantu aliran darah bagi menjadikan
badan terasa lebih segar.
Manakala
kesan negative kafein ialah apabila diserap tubuh secara berlebihan akan
menjadikan seseorang itu menjadi cemas, gelisah, cepat marah dan insomnia.
Manakala pengambilan kafein dalam jumlah yang banyak menjadikannya bersifat
racun bagi tubuh. Kesan lain pula ialah muntah dan demam.
Jangka panjang
Pada tahun
1970-an, pernah dilakukan di Amerika Syarikat pada tikus yang minum 12 hingga
24 cawan kopi sehari, boleh menyebabkan gangguan kehamilan. Namun kesan pada
manusia tidak dapat di buktikan dengan jelas.
Kesan kafein pada kesihatan
Ulser – kafein dipercayai boleh
mengakibatkan ulser kerana bahan ini merangsang penghasilan asid dalam perut.
Jika diambil dalam jumlah yang banyak, boleh mengakibatkan perut yang tidak
selesa. Individu yang mengalami masalah ulser, dinasihatkan tidak mengambil
kopi kerana akan menyebabkan ulser menjadi teruk.
Masalah Jantung – kafein boleh menyebabkan denyutan
jantung tak menentu (cardiac arrhythmia) kepada sesetengah orang. Penghidap
sakit jantung dinasihatkan tidak mengambil minuman kafein walau tiada bukti
menunjukkan kafein adalah faktor penyebab sakit jantung.
Ketagih – kafein boleh membuatkan seseorang
itu menjadi ketagih. Jika seseorang ingin berhenti daripada minum minuman
berkafein, mereka boleh mengalami simptom pengunduran ( withdrawal symptoms)
seperti sakit kepala. Simptom ini biasa dialami oleh penggemar kopi dan sakit
kepala ini akan hilang dengan sendirinya dalam masa satu hingga lima hari atau
sembuh semula dengan meminum kopi kembali atau mengambil ubat. Penggemar kopi
yang cuba mengurangkan pengambilan kafein akan mengalami rasa gementar,
sakit-sakit, tidak berupaya untuk berkerja, lesu, mengantuk dan sakit kepala.
Bagi membuang
tabiat ketagihan kafein bukan mudah namun cuba kurangkan pengambilannya setiap
hari. Amalkan juga minum air kosong yang banyak serta jus buah-buahan dalam
menu harian.
Kafein dipercayai boleh mengakibatkan ulser
kerana bahan ini merangsang penghasilan asid dalam perut
Kebaikan kopi
Kafein dalam
kopi mempunyai khasiat tertentu jika diambil pada kadar yang betul antaranya:
- Mengurangkan kanser usus besar sehingga 25% dibandingkan dengan individu yang tidak minum kopi.
- Mengurangkan risiko sirosis hati sehingga 80%.
- Mengurangkan risiko batu hempedu sehingga 45%.
- Mengurangkan risiko penyakit Parkinson antara 50% hingga 80%.
- Mengurangkan serangan asma sehingga 25%.
Penemuan
terbaru mendapati ekstrak kopi mempunyai sifat antioksida semulajadi dan
berupaya menjadi terapi bagi melindungi rambut daripada kerosakan akibat
terdedah pada sinaran matahari.
Campuran kopi
dalam syampu dikatakan boleh menjadikan rambut lebih lembut, hitam dan
berkilat.