Khasiat Buah Betik
Betik atau
nama saintifiknya Carica Papaya, ianya tergolong dalam keluarga Caricaceae. Buah
betik adalah sejenis tumbuhan semula jadi tropika Amerika tapi sekarang telah
banyak ditanam di Negara-negara tropika dan sub-tropika dunia. Betik adalah
tumbuhan saka yang mempunyai batang kayu yang lembut, tegak dan biasanya tidak
mempunyai cabang.
Buah betik
berbentuk bujur yang agak panjang hingga ke bentuk yang hampir bulat, ia boleh
membesar sehingga 8 inci panjangnya. Kulit buah betik yang masak berwarna
kuning cerah hinggalah kuning-kuning oren. Isinya pula berwarna kuning, oren
hingga ke warna merah cerah atau merah. Isi buah betik rasanya sangat manis,
dan aromanya seharum kasturi. Masyarakat Mexico menggunakan daun betik bukan
sahaja untuk melembutkan daging, tetapi juga dijadikan ubat untuk asma dan
masalah jantung. Bagaimanapun jika penggunaan daun terlalu banyak ia boleh
menjadi berbahaya kerana dikatakan, ia boleh menghasilkan toksik yang banyak
didalam badan.
Buah betik
kaya dengan vitamin A, vitamin C, kalium, magnesium yang sangat tinggi. Selain itu
buah ini juga kaya kalsium, karotena, flavonoid, Zat besi, tiamin, riboflavin dan niasin dalam
betik. Kandungan jumlah kalorinya juga sangat rendah. Kesemua nutrient yang
terdapat di dalam sebiji buah betik berfungsi untuk memecahkan serat sisa
makanan sehingga mudah untuk membuang air besar, dan juga dapat membantu mengurangkan
risiko kanser, penyakit jantung strok.
Selain
mengandungi vitamin C yang amat besar, dua kali ganda dari kandungan buah
limau, betik juga boleh menjadi
pendinding daripada serangan penyakit yang menyerang kandung hempedu. Ianya
telah ditemukan oleh Pakar pemakanan dari Universiti of California, San
Francisco terhadap lebih dari 13 ribu orang baru-baru ini. Setelah menganalisis
kadar darah para sukarelawan, para pengkaji menemukan bahawa mereka yang kadar
vitamin C nya rendah, ternyata risiko penghidap penyakit kandung hempedu adalah
tinggi.
Walaupun
sumber vitamin C boleh diperolehi daripada pelbagai jenis biah dan sayuran,
tetapi sebiji buah betik dalam ukuran sederhana (+/- 280 gram) mengandungi 188
mg vitamain C dan 500 kj kalori. Ini adalah jumlah yang amat besar.
Memandangkan penyakit kandung hempedu lebih banyak menyerang perempuan
berbanding lelaki, dan ianya sangat baik untuk diamalkan oleh kaum perempuan.
Pucuk buah
betik atau daun muda selalunya direbus dan ianya boleh dijadikan ulam. Pucuk
betik ini mempunyai banyak khasiat, antaranya merendahkan tahap kolesterol
dalam darah, mengurangkan tekanan darah tinggi, mengurangkan sakit migraine
disamping boleh melangsingkan badan. Pucuk betik ini mempunyai rasa yang agak
pahit. Untuk mengubat penyakit adalah dengan memakan pucuknya yang direbus
ataupun meminum satu atau dua gelas air rebusannya.
Manakala
bunga betik pula selalunya terdapat pada pokok betik jantan dan pokok betik
betina, ianya juga boleh direbus dan dibuat kerabu. Bunga betik jantan bersaiz
lebih kecil daripada bunga betik betina. Walau bagaimanapun, Cuma pokok betik betina sahaja yang berbuah.
Jika anda menanam pokok betik dan merasa hairan mengapa ianya tidak berbuah
walaupun banyak mengeluarkan bunga, ianya adalah pokok betik jantan.
Daun betik
yang dilayukan di atas api dapat mengubati sakit-sakit otot apabila dilekapkan
pada bahagian yang sakit. Bagi mengubati sakit sendi pula, tumbuk lumat daun
dan dicampurkan dengan sedikit perahan limau nipis, kemudiam minum air perahan daun
muda itu, ianya dapat membantu sakit sendi itu. Manakala daun betik tua,
dikatakan boleh dibuat jus untuk mengubati penyakit denggi. Jika meminum jus
daun betik itu platelet pesakit denngi akan segera bertambah.
Biji betik
pula boleh digunakan untuk menyingkirkan cacing gelang dan cacing kerawit pada
kanak-kanak. Ambil segenggam biji betik
dan tumbuk sehingga hancur kemudian direbus dan bagi minum pada kanak-kanak
tersebut, tetapi ianya tidak berapa sesuai untuk wanita yang sedang mengandung.
Pokok buah
betik ini juga mempunyai getah, dan getah daripada daun, buah atau pun batang
berguna untuk mengubati kaki yang pecah-pecah, hanya sapukan getah tersebut di
bahagian yang berkenaan. Getah betik juga berguna bagi melegakan kesakitan gigi
yang berlubang dengan cara menitikkan getah pada lubang gigi tersebut atau
boleh juga menggunakan kapas. Daun betik yang ditumbuk lumat kemudian
dicampurkan dengan sedikit garam dan kemudian dilekapkan pada tempat yang luka
dan balutkan tempat tersebut, ianya dapat menghentikan pendarahan.
Berikut adalah khasiat betik
: -
- Membantu penghadaman.
- Mengelakkan sembelit.
- Membantu ketidak selesaan perut.
- Membantu mengeluarkan angin dalam badan.
- Merawat masalah kulit.
- Masalah jerawat.
- Anti penuaan.
- Membantu menurunkan berat badan.
- Mencegah kanser
- Membantu masalah jantung.