Buah FIG, ramuan terbaik masalah sembelit.
Buah Fig atau
nama botaninya FICUS CARICA berasal dari Asia dan dikatakan ia merupakan buah
pertama yang pernah ditanam. Orang Greek pernah menceritakan buah ini sekitar
60 s.m dan plato telah mempromosikan buah fig sebagai buah yang berkhasiat
untuk atlet. Secara rasminya buah ini telah diimport ke Eropah kira-kira 1600
tahun dahulu.
Dikenali juga
sebagai buah fin atau ara, buah yang lembut dan manis ini dikatakan mampu
merangsang kesihatan dan kini terdapat lebih daripada 600 jenis buah fig. Buah
yang berbentuk seperti buah pear ini berisi pulpa yang manis dan mempunyai biji
kecil berwarna keemasan melekat pada dinding rongga buah. Ia berbeza dalam saiz
dan warna. Buah yang masak berair, padat dan sedap. Namun begitu, disebabkan
buah ini tidak tahan lama maka di pasaran kebanyakan buahfig ini dijual dalam
bentuk buah yang telah dikeringkan.
Analisis buah
fig segar menunjukkan buah ini mengandungi sejumlah air yang sesuai dan sedikit
protein, lemak dan karbohidrat. Buah fig kering mempunyai nilai khasiat yang
tinggi. Kandungan gula dalam buah ini membentuk 51 hinggs 74 peratus daripada
kandungan keseluruhan buah.
Buah ini
boleh dimakan dalam pelbagai cara, tidak kiralah sama ada buah itu sahaja yang
dimakan atau dicampurkan dengan bahan makanan lain bagi menambahkan nilai
pemakanan. Apabila diambil bersama dengan tepung, ia membuang kebanyakan kesan
sebagai pencegah sembelit. Buah ini begitu baik jika dicampurkan dengan susu.
Selalunya buah fig banyak digunakan dalam pembuatan kek dan jem. Kadangkala
buah ini juga dijadikan bahan dalam pudding.
Makanan pemulih
Dikatakan
100gram buah fig kering mengandungi nilai pemakanan seperti air (23 peratus),
protein (4.3 peratus), lemak (1.3 peratus), karbohidrat (63.4 peratus), serat
(5.6 peratus), dan bahan mineral (2.4 peratus). Kandungan mineral dan vitamin
yang terdapat pula ialah seperti kalsium (126 mg), fosforus (77 mg), besi (3
mg), vitamin A (80IU) dan sejumlah kecil vitamin B kompleks.
Banyak
kebaikan dari segi perubatan telah dikaitkan dengan buah fig. Buah ini
dikatakan sebagai makanan pemulih dimana ia dikatakan membantu penyembuhan
cepat selepas sakit yang agak lama. Buah ini juga dikatakan sebagai tonik baik
bagi mereka yang mengalami bibir, mulut, dan lidah yang merekah.
Tidak kiralah diambil secara segar atau
kering, buah fig dikatakan berguna sebagai penjulap berguna. Semuanya ini keran
terdapat sejumlah kandungan selulosa yang banyak dan kulitnya yang kasar.
Biji-biji kecil dalam buah mengandungi kelebihan merangsang peristaltic atau
gelombang seperti pergerakan usus di mana ia memudahkan pemindahan najis dan
membuatkan saluran pencernaan bersih.
Sifat
penjulap buah fig juga menjadikan buah ini sebagai ramuan terbaik untuk buasir.
Selepas mencucinya dengan air panas, ambil dua atau tiga biji buah fig dan
rendamnya di dalam segelas air sejuk semalaman. Makanlah ianya pada keesokan
harinya. Buah ini juga seharusnya diambil dalam cara yang sama pada waktu
malam. Cara ini dikatakan mampu menyingkirkan ketengangan dalam pembuang najis
dan sekali gus menghalang penonjolann terhadap dubur. Pengambilan tetap cara
ini dikatakan mampu menyembuhkan buasir dalam masa tiga atau empat minggu.
Kesan analgesik
Buah fig dikatakan juga berguna dalam merawat asma.
Kahak dan lendir dalam batuk dirawat melalui penggunaan buah ini. Ia dikatakan
mampu member kelegaan pesakit dengan mengeluarkan kahak dan lendir. Buah fig ini juga dikatakan berguna dalam
merawat kelemahan seksual. Buah yang mengandungi banyak asid amino dikatakan
mampu meningkatkan libido dan juga stamina seksual.
Getah
daripada batang pokok fig dikatakan mampu digunakan untuk merawat kematu dan
ketuat. Getah ini juga mempunyai kesan analgesic (mengurangkan sakit) menahan
sengatan dan gigitan serangan. Minyak dari buah fig boleh dimakan dan dikatakan
boleh dijadikan minyak pelican. Walaupun terdapat pelbagai khasiat buah fig,
namun sebelum menggunakannya perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan
terlebih dahulu.