Sunday, May 27, 2012

Bra Tepat Atasi PenyakitTentang pemakaian Bra Yang TepatPemakaian bra yang tepat membantu mengatasi penyakit yang dialami wanita. Pakar tulang belakang, Dr. Prita Paramita, menjelaskan selain berfungsi sebagai alat penyangga payudara, pemilihan bra yang tepat merupakan salah satu cara menhindari sakit belakang atau sakit punggung.

Hakikat itu juga turut diakui oleh Dr. Alex Clarke, pakar psikologi Klinikal Hospital Royal Free, United Kingdom. Kajian yang dilakukannya mendapati pemakaian bra yang tidak tepat dapat menyebabkan sakit punggung, leher dan bahu kerana bra tidak mampu menyangga beban. Selain itu, ia juga menyebabkan sakit otot dan menyekat pengaliran darah.

Menggunakan bra yang terlalu kecil akan menimbulkan bintik-bintik kemerahan, iritasi kulit, dan kelemahan otot kerana harus menyangga berat payudara. Manakala bra yang terlalu besar dapat membuat payudara menjadi turun. Bahkan dalam kondisi yang ekstrim penggunaan bra yang terlalu besar atau kecil dapat menyebabkan perubahan bentuk tulang belakang.