Khasiat Buah Belimbing
Buah
belimbing besi ini dipanggil Averrhoa
Carambola dalam bahasa Latin. Buah belimbing besi ini dikatakan berasal
daripada Sri Lanka dan juga dikepulauan Asia Tenggara terutamanya Malaysia dan
Indonesia. Buah belimbing besi ini juga terdapat dalam dua jenis iaitu
belimbing besi yang mempunyai rasa manis (Averrhoa Carambola) dan juga
belimbing sayur ia dipanggil belimbing buluh (Averrhoa Bilimbi). Buah belimbing
besi yang dipercayai mempunyai rasa yang cukup manis ini juga dikatakan mengandungi
sumber vitamin C yang baik, juga zat besi dan zat kapur.
Dalam bahasa
Inggeris buah ini dipanggil sebagai starfruit ini kerana bentuknya yang sama
seperti bintang apabila dihiris melintang. Dengan rasanya yang cukup manis dan
menyegarkan dengan aroma khas yang boleh membangkitkan selera. Buah belimbing
besi ini juga mempunyai nilai ekonomi yang sangat tinggi. Belimbing yang masih
muda berwarna hijau muda dan akan berubah warna kekuningan apabila ianya sudah
tua atau sudah masak. Buah belimbing besi ini dikenali dengan cirri-cirinya
yang berbentuk besar, warnanya yang menarik, seratnya yang halus, dan sangat
bersari dan rasanya yang sangat manis dan segar.
Kajian
Klinikal di School of Pharmaceutical Scienses, Universiti Sains Malaysia (USM)
telah menjalankan beberapa kajian, dan telah membuktikan bahawa buah belimbing
mampu mengurangkan tekanan darah. Kajian saintifik juga telah menunjukkan
bahawa buah belimbing berbentuk bintang ini juga mempunyai khasiat perubatan
selain dari kaya dengan vitamin.
Pokok buah
belimbing besi ini dikatakan dapat berbunga atau berbuah sepanjang tahun, ianya
sama juga seperti buah belimbing buluh. Buah belimbing buluh pula mempunyai
rasa yang masam dan ianya digunakan untuk masakan, ianya untuk memberi rasa
asam pada makanan.
Buah
belimbing besi ini kebiasaanya dimakan segar, tetapi ada juga sebahagianya
diproses dan dijadikan pelbagai jenis produk seperti minuman kordial, jus, jem,
gula-gula buah, sos biah, buah kering, hirisan untuk dicampurkan dalam sirap
atau jus, halwa dan pelbagai lagi. Buah belimbing yang masih muda juga boleh
dijadikan sebagai jeruk, disamping itu ia adalah sumber nutrisi yang baik. Buah
berlimbing besi muda juga digunakan untuk pencegahan dan juga dijadikan terapi
untuk pelbagai penyakit, antaranya ialah, menurunkan tekanan darah tinggi,
antioksida, antikanser, melancarkan pencernaan, menurunkan tahap kolesterol, dan juga membersihkan usus.
Pada dinding sel belimbing terdapat pectin yang merupakan bahan pembentukan gel
di dalam usus. Terbentuknya gel tersebut mempunyai pengaruh untuk menurunkan
kolesterol. Dalam hal ini pectin mampu mengikat kolesterol dan asid hempedu
dalam usus serta mendorong pengeluaranya.
Satu
kajian makmal menunjukkan jus belimbing yang diberikan kepada tikus semasa
kajian,tekanan darah binatang tersebut telah turun diikuti kenaikan, kemudian
menurun semula dengan pelahan. Dengan itu, pengkaji telah membuktikan dengan
memakan buah belimbing sekerapnya dapat membantu mereka yang mengidap tekanan
darah tinggi. Buah ini dapat membantu melawan kesan pemakanan terproses yang
menyumbangkan kepada kenaikan tekanan darah tinggi. Dalam kajian lain USM juga
telah menunjukkan jus belimbing mempunyai sifat-sifat antibakteria seperti
staphylococcus penyebab beberapa penyakit seperti indigesi dan masalah kulit.
Air
perahan buah belimbing dapat mencegah tekanan darah tinggi agar berada dalam
keadaan yang normal. Penghidap tekanan darah tinggi juga boleh minum air
parutan buah belimbing setiap dua kali sehari. Buah belimbing yang cukup dan setengah
matang diparut halus, kemudian diperah airnya lebih kurang dalam satu gelas,
dan diminum setiap hari diwaktu pagi selama sebulan. Ianya dikatakan dapat
menstabilkan tekanan darah tinggi dan akan menjadikan ianya normal apabila
seseorang itu rajin memgamalkan minum air belimbing. Tetapi jangan sekali-kali
mencampurkan air perahan belimbing dengan gula pasir atau sirap kerana ia akan
menimbulkan kesan sebaliknya.
Di
India buah belimbing yang masak digunakan untuk menghentikan pendarahan.
Sementara buahnya yang telah dikeringkan digunakan untuk mengurangkan demam
panas. Buah yang telah diawet pula digunakan oleh masyarakat India untuk
meredakan cirit-birit dan mabuk kerana pengambilan alkohol berlebihan. Minyak
yang diekstrak dari buah dijadikan ubat mengubati penyakit mata. Di Negara
Brazil pula pesakit yang mempunyai masalah buah pinggang dan pundi kencing
sering dinasihatkan agar mengambil buah belimbing. Masyarakat Negara itu juga
percaya bahawa buah tersebut baik untuk pesakit eczema. Chinese materia medical
ada menyatakan bahawa rebusan buah dan daun belimbing sangat bagus diminum
untuk mengatasi masalah muntah-muntah. Daunnya diramas dan diletakkan di atas
dahi untuk menghilangkan sakit kepala.
Buah
belimbing besi juga menpunyai vitamin A yang tinggi diantara buah-buahan
tempatan Malaysia. Dalam seriap 100g mempunyai 155mcg vitamin A. Ia juga
mengandungi vitamin B (thiamine, riboflavin), mineral kalsium dan juga zat
besi. Protein, lemak dan karbohirat juga ada dalam bilangan yang kecil.