Khasiat Jambu Batu
Jambu batu
atau nama saintifiknya Psidium Guajava, merupakan sejenis tumbuhan perdu yang
mempunyai banyak cabang. Tumbuhan saka ini mempunyai ketinggian daripada 12
meter dan ianya juga boleh memcecah ketinggian sehingga 1200 meter di atas
permukaan laut. Tumbuhan ini kebanyakannya ditanam di halaman rumah,diladang
dan juga di tanah-tanah yang berbatu.
Manakala
daunnya berbentuk bulat seperti telur, kasar, dan berwarna kusam. Tumbuhan ini
juga mempunyai bunga yang berwarna putih dan buahnya berisii serta mempunyai
biji yang banyak. Tetapi tumbuhan ini juga mempunyai sejenis buah yang tidak
mempunyai biji. Buah jambu batu ini juga mempunyai pelbagai jenis, ada yang
isinya berwarna putih dan merah.
Buah jambu
batu ini mempunyai banyak khasiat kesihatan tubuh badan. Ianya mengandungi
vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, zat besi, fosforus, kalsium,
kalium, natrium, protein, serat, asid nikotinik, asid pantotenik dan potassium.
Pengambilan 90 gram sudah cukup untuk keperluan vitamin C bagi orang dewasa. Ia
juga membantu pertumbuhan tisu agar kulit licin dan sihat. Jambu batu ini juga
berfungsi sebagai anti-oksidan sama seperti buah-buahan yang lain.
Tumbuhan ini
mempunyai pelbagai kegunaan daripada kulit, batang dan juga daunnya. Daun
tumbuhan ini dikatakan mampu mengubati sakit perut, cirit-birit, bukan setakat
itu sahaja ianya juga dapat membantu menegangkan dan mencantikan kulit.
Manakala batangnya pula dapat merawat ulser mulut dengan merebus batang dan juga daunnya
kemudian diminum air rebusan itu.
Antara Khasiat dan Manfaat :-
- Menghilangkan rasa mual semasa mengandung.
- Membantu menurunkan berat badan.
- Mengurangkan paras gula dalam darah.
- Mengurangkan kadar kolesterol dalam badan.
- Mengawal tekanan darah.
- Membantu pertubuhan kulit yang licin dan sihat.
- Membantu menaikkan sel darah putih dan merah.
- Meningkatkan kadar sistem metabolisme.
- Membantu penghadaman.
- Mengelakkan sembelit.
- Merawat cirit-birit.
- Anti-oksidan.
- Anti-penuaan.
- Mencegah kanser.
- Mencegah bau badan.
- Membantu menegangkan kulit.
- Mencegah ulser.
§