Pengunaan pengawet makanan seperti asid benzoic dalam makanan
seperti kuetiau dan mi nampaknya belum menunjukkan perubahan positif biarpun
isu ini pernah hangat diperkatakan sebelum ini . baru – baru ini , seorang lagi
pemilik kilang mi telah didakwa atas
kesalahan mengunakan asid benzoic pada kadar tidak dibenarkan dalam produk makanan
.
Pemilik
tersebut dikatakan menggunakan asid benzoik dengan kadar yang 770 mg / kg iaitu
melebihi kadar yang dibenarkan dalam
produk kuetiau keluaran syarikatnya . menurut akta peraturan makanan 1983 ,
penggunaan asid benzoik hanya dibenarkan dalam pemprosesan makanan seperti pes
cili, belacan , pati minuman , jeruk atau buah – buahan yang dikeringkan.
Selain
daripada pati minuman yang memerlukan cairan , tahap maksimum yang dibenarkan
oleh undang – undang dalam makanan ini ialah tidak bolah melebihi 1,000 ppm
dalam apa jua keadaan sekalipun . persatuan penggunaan pulau pinang ( CAP )
dalam kenyataan pernah dakwa bahawa asid benzoik yang boleh ditemui dalam
pelbagai jenis mi ini boleh memudaratkan kesihatan .
Laporan
pertubuhan kesihatan kesihatan sedunia mendapati , penggunaan asid benzoic
boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit
seperti asma , riinitis , alergi dan dikaitkan dengan gejala hiperaktif
di kalangan kanak – kanak . malahan dalam satu kajian ke beberapa sukarelawan
yang diuji dengan dos asid benzoik selama beberapa hari mendapati mereka
mengalami sakit kepala , lemah serta kerengsaraan perut .
Asid benzoik
merupakan salah satu pengawet yang dimasukkan ke dalam makanan agar ia tahan
lebih lama ia digunakan bagi tujuan untuk mengurangkan atau mencegah
pertumbuhan mikroorganisma seperti bakteria , kulat dan ragi selain mengelakkan
makanan berbau busuk dan basi . Asid ini boleh didapati secara semula jadi dan
juga secara sintetik .
Asid benzoik
juga didapati dalam pelbagai bentuk seperti natrium benzoate, kalium benzoat
atau kalsium benzoat . Natrium Benzoat misalnya , digunakan dalam manjerin ,
minuman ringan , kicap dan sos . oleh sebab ia digunakan sebagai bahan pengawet
dalam mkanan , ia sepatutnya dicatatkan pada label bekas , plastik atau tin
makanan .
Bahaya Jika Berlebihan
Namun , di
sebalik fungsinya sebagai pengawet makanan , ia boleh mendatangkan bahaya
kepada pengguna sekiranya digunakan dalam kuatiti yang berlebihan . asid
bainzoik jika digunakan secara berlebihan dikatakan boleh menyebabkan
kerengsaan perut selain menjejaskan sistem saraf .
Kesanya juga
akan menjadi lebih buruk buat mereka yang mengalami penyakit lelah atau ruam kulit
seperti urtikaria dan ekzema . Malahan , bagi mereka yang alah terhadap pewarna
– pewarna tiruan ( seperti tartrazine ) serta alah pada ubat aspirin ,
kemungkinan besar juga akan mengalami alahan terhadap pengawet daripada
kumpulan benzoat ini .
Selain
pengunaan asid benzoik , salah satu lagi bahan pengawet yang pernah dikaitkan
dengan pembuatan produk mi adalah asid borik . penggunaan asid borik ini pernah
heboh diperkatakan dahulu apabila ia digunakan untuk melambatkan mi daripada
rosak . Namun apa yang membimbangkan , asid borik ini menyebabkan darah .
Asid borik
kebiasaannya digunakan untuk kawalan seranggan sebagai pengawet kayu dalam industry
perabot dan bidang perubatan. Tetapi, jika ia digunakan dalam makanan ia boleh
mendatangkan bahaya kepada pengguna seperti timbulnya gejala loya, muntah,
cirit-birit, dermatitis, kegagalan fungsi buah pinggang dan kegagalan sistem
peredaran darah.
Biarpun
penggunaan asid borik dalam makanan telah dilarang menerusi Akta Makanan 1983
dan Peraturan-peraturan Makanan 1985, namun langkah pengawalan secara lebih
ketat perlu dilakukan. Hal ini bertujuan bagi mengelakkan ia terus
disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab demi mengaut keuntungan.
Buat masa ini
di bawah peraturan 20 dan peraturan 20A , peraturan – peraturan Makanan 1985
telah menyenaraikan beberapa bahan pengawet yang dibenarkan seperti sulfur dioksida , asid benzoik , asid
sorbic , asid propionic , garam natrium dan agen antimicrobial seperti klorin
dan kalium nitri pada kadar tertentu dalam produk makanan .
Sehubungan
itu , sebagai pengguna kita seharusnya lebih peka dan berhati – hati dalam
memilih produk makanan yang dijual di pasaran . Baca label makanan dengan
teliti sebelum beli. Jika mendapati sesuatu perkara mencurigakan , segera laporkan kepada pihak berkuasa
.perkara ini penting bagi mengelakkan kita terus memperjudikan kesihatan dengan
terus ditipu oleh peniaga .