Friday, June 1, 2012

Guarana Beri Tenaga, Legakan Keletihan



Guarana adalah pokok menjalar yang tumbuh meliar di hutan- hutan Amazon. Dikenali juga dengan nama saintifiknya Paullinia cupana, biji tumbuhan ini dikatakan amat popular digunakan sebagai produk ubatan tetapi juga produk minuman memberi tenaga. Malah selama beribu-ribu tahun orang Amazon telah menggunakannya untuk mengekal stamina dan meningkatkan ketahanan fizikal.


Biji guarana adalah bahagian yang digunakan. Ia dituai dengan tangan dalam musim kering. JIka kesemua buahnnya matang, ia boleh dipetik menggunakan gunting atau dipatah secara manual. Jika hanya beberapa biji buah sahaja matang, ia akan dipetik secara satu persatu.
Sebelum bijinya dipanggang, kulit buah yang berwarna merah perlu dibuang terlebih dahulu. Buahnya akan dikupas dengan menggunakan tangan, kemudiannya direndam dalam air atau disimpan selama beberapa hari sehingga kulitnya lembut. Biji guarana dipanggang dan diproses melalui cara yang sama seperti biji kopi.

Guarana mengandungi fitokimia seperti theobromine, saponins, tannins dan catechins. Fitokimia adalah sebatian antioksidan berkuasa yang ditemui dalam tumbuhan yang dapat membantu untuk mencegah dan menentang penyakit dalam manusia.

Tindakan guarana adalah sumbangan utama fitokimia kafein. Dikatakan juga guarana mengandungi kira-kira 3 hingga 7 peratus kafein apabila dibandingkan dengan kopi yang hanya mengandungi kira-kira 1 hingga 2 peratus kafein.


Sifat-sifat pemberi tenaga dan pemyebuh guarana telah menjadikannya sebagai ramuan ubatan popular dalam perubatan tradisional sejak dulu lagi. Pada lewat kurun ke-17, seorang mubaligh Kristian telah menulis bahawa guarana amat  bernilai sebagaimana emas kerana ia menjadi minuman yang member tenaga. Semasa zaman penjajah juga, guarana turut dijual sebagaimana emas kerana sifat-sifat perangsang, tonik, penawar demam, pelindung kepada pengerasan arteri dan untuk merawat migraine yang terdapat di dalamnya.

Sifat-sifat perangsang dalam guarana menyebabkan ia menjadi pilihan sebagai bahan utamadalam kebanyakkanya di dalam minuman ringan , minuman pemberi tenagan , suplemen vitamin dan produk kehilangan berat badan pada zaman ini .

Berikutan dengan kandungan kafein dalam guarana, herba ini dikatakan mampu merangsang sistem saraf utama, menyekat selera makan dan melegakan keletihan mental dan fizikal. Ia juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi kognitif dan merangsang prestasi sukan.



Peransang

Menurut Phyllis Balch dalam bukunya yang bertajuk “Prescription for Nutritional Healing”, guarana mampu bertindak sebagai tonik umum dan pembersih usus. Ia juga mampu mengurangkan gejala-gejala penyakit keradangan usus. Guarana juga mampu digunakan sebagai diuretic dan membantu merawat penyakit saluran urinary, diarea, sakit akibat haid dan sakit kepala.

Selain itu guarana juga dikatakan mampu mencegah barah (kanser), melegakan otot lembut bronchial, melegakan kegelisah , meransang prestasi , melindungi dari malaria dan melindungi neuron -  neuron dalam otak daripada rosak .

Guarana juga mampu bertindak sebagai peransang kardiak dan membantu menaikkan tekanan darah rendah . tetapi ia amat bahaya kepada mereka yang mengalami hipertesi . selain itu , guarana juga mampu mencegah platelet – platelet dalam darah daripada berkumpul dan sekali gus mengurangkan pembentukan darah beku.

Walaupun terdapat pelbagai kebaikan dan khasiat guarana, namun begitu penggunaannya perlulah mendapat nasihat daripada pengamal perubatan bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.

Guarana mampu menyebabkan dehidrasi dan issomnia . pengambilan berlebihan mampu membawa kepada kegelisaan , sakit kepala , fikiran terganggu , loya, bergetar, muntah-muntah dan cirit-birit..

Berikutan dengan kandungan tinggi kafein dalam guarana, pengambilannya dalam seharian tidak boleh berlebihan. Malah guarana tidak dicadangkan kepada individu-individu yang mengalami masalah tekanan darah tinggi atau masalah jantung.