Menurut
kajian, khasiat epal hijau dan jusnya disahkan terbukti meningkatkan kesihatan
dan fungsi jantung. Jusnya yang mengandungi phytonutrient dipercayai mampu
melambatkan pengoksidan kolestrol yang tidak baik, iaitu proses pertumbuhan
penyakit jantung.
Serat
epal pula membantu proses penghadaman dengan mengeluarkan asid organic sewaktu
bertindak balas dengan bakteria didalam usus.
Kandungan
asidbutrik juga merupakan sember makanan sel usus yang terdapat membasmi
pertumbuhan sel kanser usus. Selain itu epal juga kaya dengan serat. Lima gram
serat dalam sebiji epal bersamaan dengan 20 peratus serat yang diperlukan oleh
setaip manusia dalam diet harian.
Ia juga
berfungsi sebagai pengimbang lemak yang baik, khususnya untuk kanak-kanak yang
gemar mengambil makanan segera.
Malah
kajian yang telah dilakukan oleh saintis British juga membuktikan kunyahan epal
mampi mengubati masalah sakit gigi dan selaput tatar yang merosakkan gigi.
Bukan itu sahaja, di jepun penyelidik mendakwa amalan mengupas buah epal dapat
mengatifkan bahagian hadapan otak iaitu bahagian yang mengawak pemikiran logik,
imaginasi dan penilaian.
Mengamalkan
epal hijau tidak akan mengundang tragedi buruk bahkan ia amat baik untuk untuk
kesihatan kamu.Sekiranya kamu mula merasai tanda-tanda mendapat migraine
seperti kepala yang berpanjangan, kurangkan kesakitan itu dengan mengunyah epal
hijau. Menurut kata Alan Hirsh pengarah The Taste Research Foundation di
Chicago epal hijau amat membantu pengidap migraine. Ia dikatakan mempunyai
aroma harum tersendiri serta mampu membangkitkan mood ceria dan meredakan
ketegangan yang di alami.
Selain
itu, bagi golongan yang gemar berdiet selalunya anda mempunyai masalah
sembelit. Kini tidak akan menjadi masalah lagi jika buah ini dimasukkan dalam
menu harian anda.
Meski
pun ia bermanfaat mengatasi masalah sembelit buah epal ini juga mempunyai
khasiat untuk mengatasi masalah cirit-birit seperti mana yang diterangkan oleh
Miriam Polunnin dalam buku ciptaannya yang bertajuk Healing Foods. Menurut apa
yang diterangkan didalam buku tersebut, epal sangat bermanfaat sebagai ejen
pencernaan. Dan mengikut kajian buah ini hampir dikatakan tidak mengandungi
lemak dan juga kolestrol, dan ianya sangat sesuai dimasukkan dalam menu harian
bagi wanita-wanita yang ingin berdiet.
Epal
hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C,
vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita
digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin
C terletak di bawah kulitnya.
Kelebihan epal hijau yang
tidak anda ketahui :
- Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
- Mengurangkan risiko penyakit jantung.
- Membantu kesihatan membrane paru-paru.
- Membantu kesihatan tulanf dengan menambah bahan kimia ( boron) pada mineral tulang.
- Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
- Membantu mengekalkan berat badan.
- Mengurangkan tekanan penyakit asma.
- Mengurangkan risiko kanser.
- Menghidu epal dapat menenagkan fikiran.
Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman :-
- Kisarkan epal hijau dengan saleri dan diminum setiap
pagi sebelum sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid
dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau merupakan
pembersih tubuh yang sangat baik.
- Epal elok dimakan tanpa kulit atau dimasak sedikit supaya tidak mengurangkan kandungan vitamin C dan serabut yang terdapat di dalamnya jika berhasrat untuk mendapatkan khasiat herba.
Epal hijau juga bertindak sebagai penyegar kulit wajah:
- Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan dapat rasakan kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.
- Epal elok dimakan tanpa kulit atau dimasak sedikit supaya tidak mengurangkan kandungan vitamin C dan serabut yang terdapat di dalamnya jika berhasrat untuk mendapatkan khasiat herba.
Epal hijau juga bertindak sebagai penyegar kulit wajah:
- Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan dapat rasakan kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.