Khasiat Buah Delima
Buah delima
atau Ar-rumman dalam bahasa Arabnya,ia di sebut tiga kali dalam Al-Quran. Buah
delima ini merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang
dikurniakan Allah S.W.T sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia
yang menunjukkan tanda-tanda kekuasaanya sebagai yang termaktub dalam firmannya
didalam surah al An’am ayat 99 dan ayat 141.
Kini ia telah di tanam dimerata Negara salah
satu nya di China dan California. Buah delima ini menjadi simbol kesuburan bagi
perkahwinan masyarakat di timur tengah. Manakala dalam agama Kristian, buah
delima ini menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang berkekalan
serta dalam agama Buddha, buah delima ini dikatakan buah yang berkat selain
daripada buah limau dan pic. Di China pula, buah delima menjadi satu simbol
kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang
diberkati.
Buah delima
ini digelar sebagai “superfruit” ianya mengandungi antioksidan yang tinggi , ia
terdiri dari asid ellagik yang baik untuk melindungi kalenjar prostat,
payudara, organ paru-paru, dan juga jantung atau sistem kardiovaskular.
Kajian
menunjukan buah delima boleh memusnahkan sel kanser tanpa memudaratkan sel-sel
sihat dan menghalang sel kanser membentuk. Kajian ke atas tikus makmal juga
membuktikan buah delima mampu merencat pembentukan kanser paru-paru yang
melambatkan pertumbuhan kanser prostat. Dalam kajian yang melibatkan 50 pesakit
kanser prostat, pengambilan delima mampu menstabilkan aras PSA.Pengambilan
delima boleh menghalang pembentukan plaque daripada membiak dalam saluran darah
arteri, dan juga dapat mengurangkan aras LDL atau kolesterol jahat dan
meningkatkan aras HDL atau kolesterol baik. Buah delima boleh menurunkan
tekanan sistolik sehingga 5 %. Fakta ini amat membantu dalam pengawalan
penyakit jantung atau sistem kardiovaskular.
Nama
perkebunan delima ialah Punica granatum diambil dari perkataan Perancis yang
bermakna epal yang berbiji. Buah delima ini dipercayai berasal dari Iran,
kawasan banjaran Himalaya dan utara India. Ia juga berkembang sebagai bahan
masakan dan ditanam di pesisir Mediterranean, disesuaikan dengan kawasan suhu
dingin dan panas. Buah delima ini juga tumbuh sama seperti pokok semak atau
pokok biase yang tingginya lebih kurang 3-6 meter atau ada kalanya 9 meter.
Biasanya daunnya luruh tetapi beberapa kawasan pula pokoknya malar segar.
Buah delima
ini akan mula berkurang selepas usianya 15 tahun. Namun buah delima ini adalah
sejenis pokok tahan lama sehingga 200 tahun. Bunganya berwarna keunguan putih
atau campuran dwiwarna. Ia digunakan sebagai celupan warna merah yang sudah
digunakan berabad-abad di Asia Tengah. Daunnya pula Berkilat dan berbentuk
perisai. Warna dan bunganya yang bagus terakam dalam maksud firman Allah S.W.T.
Keunggulan buah delima ini ialah susunan buahnya yang diperkukuhkan oleh tapal
kulit yang memelihara mutu buah sehingga enam bulan. Buah delima boleh berbuah
antara setahun dan tiga tahun selepas ditanam. Pasaran Timur Jauh adalah
destinasi utamna dagangan delima. Khasiatnya tinggi dan kaya dengan zat sodium,
riboflavin, thiamine, niacin,vitamin C kalsium dan forsforus. Ia juga sejenis
penawar yang mengandungi antioksidan yang tinggi bagi penyakit jantung, menopause,
dan juga kanser. Biji delima yang kering digunakan untuk masalah asli India
Utara. Bijinya adalah gentian kismis bagi bahan membuat kek.
Antara khasiat buah delima :-
1.
Melawan
penyakit gout.
2.
Mengurangkan
batuk dan menghilangkan kahak.
3.
Merawat
“ sinus”
4.
Meningkatkan
tenaga.
5.
Membantu
sistem penghadaman.
6.
Membantu
membersihkan usus dan mengeluarkan keracunan badan.
7.
Mengatasi
penyakit anemia dengan membekalkan zat besi yang secukupnya.
8.
Membaikpulih
fungsi hati dan limfa.
9.
Menstabilkan
peredaran darah.
10. Merawat cirit-birit, sakit telinga,
pandangan kabur, sakit gusi.
11. Mencuci darah kotor.
12. Antioksida yang tinggi.
13. Menstabilkan paras kolesterol.
14. Mencegah penyakit jantung.
15. Mencegah penyakit kanser .
16. Merangsang tenaga batin.
17. Mencuci buah pinggang dan salur darah.
18. Membuang lemak-lemak berlebihan.
19. Mengelakkan alahan bagi wanita
mengandung.
20. Mengubahsuai hormon bagi wanita
menopause.
21. Mencegah dan merawat penyakit kencing
manis.
22. Mencantikan kulit.