Khasiat dan kegunaan barli
Sejak dizaman
purba lagi, barli telah digunakan untuk tujuan penyembuhan dan ianya juga telah
diketahui lanjut di beberapa Negara seperti China, Mesir, Greece dan juga Rom.
Alet-atlet di Greece dan Rom pada satu ketika dahalu, mereka mengamalkan makan
roti barli untuk memberikan mereka tenaga.
Barli atau
nama botaninya Hordeum Vulgarie, ianya dikatakan bijirin yang pertama telah
ditaman di timur tengah kira-kira 9,000 tahun yang lalu. Ia juga mungkin
merupakan bijirin yang terawal dan juga yang paling penting ketika itu.
Bijirin barli
ini sangat kaya dengan khasiat permakanan seperti fiber, vitamin dan juga
mineral penting (vitamin B3), thiamine (vitamin B1), selenium, iron,
magnesium,zink, phosphorus, copper dan niacin serta sedikit lemak dan ianya
tidak mengandungi kolestrol seperti bijirin lain.
Isirong atau
bijirin barli ianya boleh dijadikan tepung, emping dan juga bran. Batangnya
pula boleh dijadikan kertas dan juga bahan pembinaan,manakala keseluruhan
tamanan boleh dijadikan sebagai makanan haiwan ternakan.
Pokok barli
tergolong dalam keluarga Gramineae dan menyerupai pokok gandum yang banyak
ditanam di Negara-negara Barat. Barli ditanam daripda biji sehinggalah ianya
menjadi pokok yang tingginya kira-kira satu meter.
Bijirin barli
merupakan sumber terbaik serat permakanan, protein dan karbohidrat kompleks
serta vitamin dan galian. Terdapat dua jenis serat permakanan iaitu mudah
dilarutkan dan tidak mudah untuk dilarutkan . Barli mempunyai kedua-dua jenis
serat ini dan merupakan sumber terbaik yang mudah dilarutkan.
Kajian
klinikal di Australia, Kanada, dan juga Amerika Syarikat menunjukkan bahawa
serat daripada barli berkesan bagi merendahkan paras kolestrol dalam darah.
Serat yang tidak mudah larut dalam barli adalah sangat penting bagi memastikan
usus dapat berfungsi dengan baik.
Beta-glucan
adala bahan utama dalam serat mudah larut yang didapati daripada isirong. Barli
daripda variety “waxy” lebih tinggi kandungan beta-glucan berbanding dengan
jenis barli yang lain. Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini
dikatakan berperanan dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah
dikalangan pesakit diabetis di tahap 2. Tokotrienal dan tokoferol (tokol)
merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semulajadi. Antioksida
membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risiko penyakit yang
berbahaya seperti kanser dan juga jantung.
Barli
mengandungi tokol yang tinggi. Barli juga merupakan sumber yang baik bagi
vitamin B dan sestengah galian. Kromium sebagai contohnya merupakan galian yang
merangsang penyejatan glukosa dalam darah. Penyelidik di Englad, menyatakan
bahawa barli mempunyai kromium yang tinggi dan ia juga merupakan sumber terbaik
kromium. Bagi pesakit diabetis ia perlulah mengawal paras gula dalam darah
dengan berhati-hati. Jika makan barli dalam jumlah yang signifikan atau dimakan
sebagai makanan tambahan, hipoglisemia (gula dalam darah rendah) berkemungkinan
boleh berlaku.
Tunas bijirin
barli bertindak sebagai pelega, pengeluar kahak dan pelembut. Kadang kala ia
juga bertindak sebagai bahan yang boleh menyebabkan keguguran. Dikatakan tunas
barli boleh digunakan untuk merawat dispepia serta muntah dan kekembungan
akibat meminum susu ibu. Sebaik-baiknya tunas bijirin barli ini tidak diberikan
kepada ibu yang masih menyusukan bayi kerana ianya mungkin akan mengakibatkan
pengurangan pengaliran air susu.
Bijirin barli
pula bertindak sebagai penghadaman. Pelega dikatakan sesuai dimakan sebagai
makanan berkhasiat atai dijadikan air barli (rebusan air barli dalam air). Biji
barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan juga akibat terbakar.
Bijirin barli juga dikatakan boleh membantu dalam menghilangkan berat badan
kerana ia bertindak sebagai penahan selera makan. Air rebusan bijirin barli
pula dikatakan ianya mampu diambil sebagai penyejuk badan.
Selain
bijirin barli, daun pokok barli yang seakan-akan lalang dan berwarna hijau itu
juga dikatakan berkhasiat. Apabila daun ini mencapai ketinggian 12 hingga 14
inci, ianya sudah mengandungi banyak vitamin, mineral dan protein dan klorofil
yanag diperlukan oleh manusia.
Jus Barli
Malah ianya
boleh dijadikan sebagai jus. Pengambilan jus ramuan daun barli yang berwarna
hijau atau yang telah dikeringkan, ianya diambil dalam jangka masa dua jam
selepas makan dalam 20 minit sebelum hidangan seterusnya dikatakan mampu
membuatkan enzim-enzim digunakan dengan baik. Cara ini juga dapat membiarkan
enzim diambil secara langsung dan juga sekali gus ia masuk ke dalam saluran
darah di mana ianya digunakan bagi memperbaiki dan menyembuhkan tubuh. Jus yang
dihasilkan daripada daun barli juga dikatakan mampu merendahkan paras
kolesterol dalam darah. Bahan kimia dalam daun ini dikatakan mampu melambatkan
penghasilan kerosakan saluran darah yang disebabkan oleh diabetis. Jus barli
hijau ini dikatakan mengandungi 11 kali kalsium daripada susu lembu, hampir 5
kali zat besi yang ade dalam bayam, 7 kali vitamin C dalam oren dan 80 mg
vitamin B 12 daripada 100 gram barli.
Khasiat Barli :
- Membantu menyejukkan badan.
- Membantu untuk melawaskan kencing.
- Menbantu melancarkan kencing.
- Mengurangkan risiko kencing manis.
- Menurunkan kadar gula dalam darah.
- Mencegah kanser.
- Mencegah dan mengurangkan risiko sembelit.
- Memelihara buah pinggang.
- mengelak penyakit jantung.
- Melancarkan sistem pencernaan.
- Menghalang pembentukan batu karang.
- Melegakan lelah dan arthritis.