Anda tak perlu pergi jauh untuk mencari cara terbaik yang dapat
membantu anda mengelakkan penyakit kronik seperti kanser, strok, dan
sebagainya. Pergi sahaja ke pasar raya terdekat dan cari bayam, ikan salmon,
bijiran oats, tomato dan juga kekacang. Mudah bukan? Jimat masa, tenaga dan
paling peting jimat kos perbelanjaan.
Kajian
mendapati, jenis-jenis makanan phytonutrients lebih etektif dan berkesan jika
diambil dalam makanan atau diet anda. Jadi, tak perlulah anda bergantung pada
bahan suplemen kerana ia bukan makanan tetapi ia lebih kepada pemakanan (
diet). Ketahui kelebihan kelima-lima jenis makanan yang di senaraikan di bawah.
Bayam
Jenis sayuran
berdaun hijau gelap ini merupakan sumber utama phytochemical lutein. Menurut
Dr. Steven Pratt di dalam bukunya yang berjudul Superfoods RX, sayuran ini
merupakan makanan terbaik dalam hidangan anda untuk menghidarkan katarak mata. Kandungan Lutein yang terdapat
di dalam sayuran ini bertindak sebagai perlindungan UV, melindungi mata
daripada panahan terus cahaya matahari.
Bagi mereka
yang gemar memakan sayuran yang kaya dengan karotena, risiko untuk mendapat
penyakit berkaitan perut adalah kurang. Bukan itu sahaja, Mereka juga tidak
perlu bimbang tentang penyakit berkaitan kanser seperti paru-paru, prostat atau
pun pundi kencing. Jadi elakkan memasak sayuran terutama sayurang hijau ini
terlalu lama. Ini kerana ia menyebabkan sayuran ini kehilangan nutrient terbaiknya
yang membantu mengelakkan penyakit kronik.
Ikan Salmon
Menurut
kajian, pengambilan daging salmon dalam makanan anda merupakan antara diet
paling sihat. Ini kerana, daging salmon baik untuk kesihatan jantung. Kandungan
asid fatty di dalam daging salmon serta ikan lain seperti halibut, tuna sardine
dan mackerel juga baik untuk membantu mengurangkan masalah rheumatoid arthritis
dan masalah kulit seperti psoriasis.
Bijiran oat
Jika
dibandingkan dengan lain-lain bijiran, bijiran oats mempunyai lebih banyak asid
linoleic, vitamin B, vitamin E, protein dan serat yang tinggi. Kajian di
kalangan golongan yang mengamalkan diet rendah lemak mendapati, mereka
yang mengambil antara 35 hingga 45 gram
oat sehari Berjaya menurunkan jumlah keseluruhan kolesterol di dalam badannya
sehingga lebih daripada 3 peratus jika dibandingkan dengan mereka yang tidak
memakan oat ini. Lebih mengejutkan, mereka juga Berjaya menurunkan 14 peratus
kolesterol ‘jahat’ di dalam badan mereka yang mengamalkan pengambilan oat.
Namun, hati-hati dengan oat ‘segera’ kerana ia mengandungi lebih banyak gula
dan tidak sihat untuk diet anda.
Tomato
Tomato pula
merupakan sumber terbaik lycopene, iaitu sejenis anti-oksida yang berpotensi
mengurangkan risiko penyakit jantung kepda anda yang mengamalkannya. Jika
membeli tomato, pilih tomato yang mempunyai bentuk dan warna yang paling merah
sekali kerana ia mencerminkan kandungan lycopene yang terdapat di dalamnya.
Lebih merah tomato anda, lebih banyak kandungan lycopene yang terdapat di
dalamnya.
Tomato juga
mempunyai anti- oksida vitamin A, C dan E. Perlu diingat, walaupun tomato segar
baik untuk anda, tetapi memasaknya member lebih banyak faedah kepada kesihatan
anda. Tomato yang dimasak meningkatkan kebolehan tubuh anda menyerap lebih
banyak kandungan lycopene yang terdapat di dalam tomato tersebut.
Kekacang
Makanan jenis
kekacang amat diminati. Memakan kekacang beberapa kali seminggu mengurangkan
risiko menghidap penyakit jantung kepada lebih 39 peratus. Ini kerana, kekacang
mempunyai lebih banyak magnesium, protein dan vitamin seperti vitamin B dan E.
Menurut Jaclyn Reutens, ahli dietetic bertauliah, kekacang mengandungi
monounsaturated fat yang boleh meningkatkan kandungan lemak ‘baik’ di dalam
tubuh anda.
Kekacang seperti badam, dan kacang hazel kaya
dengan vitamin E, manakala kacang Brazil mengandungi selenium, kacang pecan
pula mengandungi asid ellagic, yang mana ia adalah anti-oksida amat penting
untuk melawan penyakit kanser. Gajus dan kacang pistasio mengandungi potassium
yang tinggi untuk mengawal tekanan darah manakala walnut pula mempunyai
kandungan asid Omega 3 yang tinggi. Jangan silap! Kekacang mempunyai kandungan
kalori yang tinggi, tetapi ia bebas daripada lemak. Jangan takut untuk memakan
sedikit kekacang di dalam diet anda.