Wednesday, October 26, 2011

Risiko Kanser : Kerana Genetik...Oh, keturunan ku..

Sejarah Keluarga

Wanita yang mempunyai saudara terdekat yang telah didiagnosis menghidap  kanser payudara mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit.
Jika anda telah mempunyai satu darjah pertama saudara perempuan (adik, ibu, anak perempuan) yang didiagnosis dengan  kanser  payudara, risiko anda adalah dua kali ganda. Jika dua saudara-mara darjah pertama telah didiagnosis, risiko anda adalah 5 kali lebih tinggi daripada purata. Jika saudara atau bapa anda telah didiagnosis menghidap  kanser  payudara, risiko anda adalah lebih tinggi, walaupun penyelidik tidak pasti bagaimana lebih tinggi.
Dalam sesetengah kes, sejarah keluarga yang kukuh  kanser  payudara dikaitkan dengan mempunyai satu gen abnormal yang dikaitkan dengan risiko yang tinggi  kanser  payudara, seperti BRCA1 atau gen BRCA2. Dalam kes-kes lain, gen tidak normal CHEK2 boleh memainkan peranan dalam pembangunan  kanser  payudara.
Bersama-sama dengan pilihan gaya hidup, terdapat pilihan lain pengurangan risiko bagi wanita yang mempunyai sejarah keluarga yang kukuh  kanser  payudara.

Ubat-ubatan terapi hormon: SERMs (terpilih modular reseptor estrogen) telah menunjukkan untuk mengurangkan risiko membangunkan hormon-reseptor positif 
kanser   payudara di kalangan wanita yang berisiko tinggi. Tamoxifen dan Evista (kimia nama: raloxifene) kedua-dua SERMs yang digunakan dalam cara ini.
  • Tamoxifen telah terbukti untuk mengurangkan risiko hormon kali pertama-reseptor positif  kanser  payudara di kalangan wanita yang putus haid dan premenopausal berisiko tinggi. Ubat-ubatan tertentu boleh mengganggu dengan kesan perlindungan tamoxifen. Lawati tamoxifen halaman untuk mengetahui lebih lanjut.
  • Evista telah terbukti untuk mengurangkan risiko hormon kali pertama-reseptor positif  kanser  payudara di kalangan wanita yang putus haid. Lawati Evista halaman untuk mengetahui lebih lanjut.
Ubat-ubatan terapi hormon tidak mengurangkan risiko hormon-reseptor negatif  kanser  payudara.
Bersama-sama, anda dan doktor anda boleh memutuskan sama ada ubat untuk mengurangkan risiko anda adalah pilihan yang baik untuk anda.
Pemeriksaan yang lebih kerap: Jika anda berisiko tinggi kerana sejarah keluarga yang kukuh 
kanser  payudara, anda dan doktor anda akan membangunkan pelan pemeriksaan yang disesuaikan dengan situasi unik anda . Garis panduan pemeriksaan lawatan termasuk:
  • payudara diri peperiksaan bulanan
  • payudara peperiksaan tahunan oleh doktor atau jururawat anda pengamal
  • mamogram setiap tahun bermula pada 40 tahun
Pelan saringan peribadi anda juga mungkin termasuk ujian yang berikut untuk mengesan  kanser  mana-mana seawal mungkin:
  • MRI (pengimejan resonans magnetik) payudara
  • ultrasound

Anda mungkin mempunyai ujian ini lebih kerap daripada seorang wanita yang berisiko purata. Oleh itu, anda mungkin mempunyai satu ujian saringan - mamogram, katakan - dan kemudian mempunyai ujian yang berbeza - MRI - 6 bulan kemudian. Sebelum atau selepas setiap ujian saringan, doktor anda mungkin akan melakukan pemeriksaan payudara. Anda juga boleh mula menghadapi ujian ini lebih awal daripada 40 tahun.Pembedahan perlindungan: Mengeluarkan satu atau kedua-dua buah dada yang sihat dan ovari - dipanggil pembedahan profilaktik ("profilaktik" bermaksud "perlindungan") - sangat agresif, tak boleh balik pengurangan risiko pilihan yang memilih oleh sesetengah wanita .

Pembedahan payudara profilaktik mungkin dapat mengurangkan risiko 
kanser   payudara membangunkan wanita sebanyak 97%. Pembedahan membuang hampir semua tisu payudara, jadi terdapat sel-sel payudara yang sangat sedikit ketinggalan yang boleh berkembang menjadi  kanser  .
Wanita dengan yang abnormal BRCA1 atau BRCA2 gen boleh mengurangkan risiko 
kanser  payudara sebanyak kira-kira 50% dengan pembuangan ovari profilaktik (oophorectomy) sebelum putus haid.

Mengeluarkan ovari mengurangkan risiko 
kanser  payudara kerana ovari adalah sumber utama estrogen dalam badan wanita premenopausal. Mengeluarkan ovari tidak mengurangkan risiko  kanser  payudara di kalangan wanita menopaus kerana lemak dan tisu otot adalah pengeluar utama estrogen dalam wanita-wanita ini. Penyingkiran profilaktik kedua-dua ovari dan tiub fallopio mengurangkan risiko  kanser  ovari di kalangan wanita pada mana-mana peringkat umur, sebelum atau selepas menopaus.

Manfaat daripada pembedahan profilaktik biasanya dikira satu tahun pada satu-satu masa. Itulah mengapa muda anda pada bila-bila masa pembedahan, potensi keuntungan yang lebih besar dan lebih tua anda, rendah manfaat. Juga, seperti yang anda mendapatkan lebih tua anda lebih cenderung untuk membangunkan keadaan perubatan yang lain yang memberi kesan kepada berapa lama anda hidup, seperti kencing manis dan penyakit jantung.

Sudah tentu, keadaan setiap wanita adalah unik. Berbincang dengan doktor anda mengenai tahap risiko peribadi anda dan cara terbaik untuk menguruskan.

Adalah penting untuk ingat bahawa prosedur tidak - tidak membuang kedua-dua buah dada yang sihat dan ovari pada usia muda - benar-benar menghapuskan risiko 
kanser  . Masih terdapat risiko yang kecil bahawa  kanser  boleh berkembang di kawasan-kawasan di mana payudara digunakan untuk. Tutup susulan yang perlu, walaupun selepas pembedahan profilaktik.

Keputusan pembedahan profilaktik memerlukan banyak pemikiran, kesabaran, dan perbincangan dengan doktor anda, kaunselor genetik, dan keluarga dari semasa ke semasa - bersama-sama dengan jumlah yang besar keberanian. Mengambil masa yang anda perlu untuk mempertimbangkan pilihan ini dan membuat keputusan yang berasa selesa untuk anda.